Bureau Burgerschap = Karin Peusens
Hoe zit onze samenleving in elkaar?
Hoe draag je deze kennis het beste aan anderen over?
Hoe kun betrek je mensen bij de maatschappij?
Deze vragen fascineren me van jongs af aan. Vanuit steeds nieuwe invalshoeken heb ik in mijn loopbaan de antwoorden gevonden. Eerst als journalist, tekstschrijver en communicatieadviseur. Later als docent maatschappijleer en onderwijsontwikkelaar.
Ervaring
Vanuit Bureau Burgerschap gebruik ik al deze inzichten om organisaties verder te helpen bij hun eigen zoektocht. Mijn ervaring als journalist komt van pas om organisaties kritisch te bevragen. Als tekstschrijver heb ik geleerd dit helder te verwoorden. De communicatieadviseur in me zorgt ervoor dat er altijd aansluiting is bij de doelgroep.
Door mijn jaren voor de klas weet ik dat burgerschapsonderwijs slechts een van de vele prioriteiten van de school is. Dat bijna iedereen het belangrijk vindt, maar het ook de zoveelste taak is die erbij komt. En dat scholen nog vooral worden beoordeeld op slagingspercentages en doorstroom.
Dit inzicht pas ik toe in mijn werk voor educatieve uitgeverijen: als eindredacteur zie ik erop toe dat lesmethoden maatschappijleer en burgerschap aansluiten bij de praktijk van docenten en leefwereld van leerlingen.
Missie & visie
Bureau Burgerschap ziet de school als een mini-maatschappij, die leerlingen op weg helpt in onze samenleving. De ideale school is een oefenplek voor democratie, waar iedereen zichzelf kan zijn en elkaar respecteert. Waar leerlingen ruimte krijgen, leren met grenzen om te gaan én daar overheen durven kijken. Waar jongeren uitgroeien tot actieve burgers.
Maar dat gaat niet vanzelf. Goed burgerschapsonderwijs draagt bij aan deze vorming. Bureau Burgerschap ondersteunt scholen hierbij vanuit een eigen methode, met praktijkgericht advies en goed onderbouwd beleid.
Bureau Burgerschap is onderdeel van Sens Communicatie & Educatie, www.peusens.nl.